Menu Close

Usuteaduse Instituut – kauniks teenimiseks valmistumise kool

Paari päeva eest küsis minult hea ametivend Tallinna praost Jaak, et Ove, ütle mulle, miks peaks UI-sse õppima tulema. Sellest küsimusest ja vastamisest kasvas välja päris tore ja sisukas jutuajamine, mis võib-olla tasub kokkuvõtmist ka ajal, mil on jätkumas UI vastuvõtt. Kõige selle juures on huvitav, et rektorina olen ju igal aastal esitanud endale sama küsimuse, kuid vastused ikkagi varieeruvad pisut aastast aastasse. Miks siis peaks astuma UI-sse Issanda aastal 2024?

 

Esmalt ikka selleks, et saada endale head teadmised teoloogiast. Ja saada need vägagi klassikalisel kujul, mis samuti on minu hinnangul midagi märkimisväärset ajal, kui haridus ja selle andmise põhimõtted on järjest kiiremas muutmises. Nii tuleb meil jätkuvalt õppida vanu keeli, mis on teoloogia mõistmise, aga ka edasi andmise seisukohast vältimatud.  Mis on aga teadmiste vaates samuti oluline, et püüame neid UI-s edastada kiriklikus kontekstis. Seega teadmised, mida UI lõpetaja ühel päeval võiks ideaalis omandada, ei ole niivõrd religioossete teadmiste kompendium, vaid selgelt kiriklikult orienteeritud ja süstematiseeritud teadmiste kogum – kiriklik teoloogia.

 

Siit jõuame üsna orgaaniliselt teise põhjuseni, miks UI-sse tasuks tulla. Nimelt eelnimetatud kiriklik teoloogia tähendab ühtelt poolt seda, et teoloogiat tehakse kiriklikus kontekstis, teiselt poolt ja samas seda, et kiriklik teoloogia on meil praktilise iseloomuga. Teoloogia, mida UI-s viljeldakse, ei ole nö “sahtliteoloogia”, kus selle hiilgavad ideed tuhmuvad sahtli pimeduses, vaid see on teoloogia, mis otsib väljendust ja inkarnatsiooni. Jumala Sõna, eelkõige Evangeelium otsib oma värskete väljendusviiside kaudu teed inimese südamesse, et teda uuendada ja pühitseda Kristuse näolisemaks. Luterlikult mõistetuna lähtub see Jumala armust Jeesuses Kristuses, milles olev pattude andeksandmine, lepitus ja rahukogemus saab meile Kristuse järgimise aluseks ja sellel teel käimise jõuks. Sellisena õpime UI-s oskusi, mida vajavad vaimulikud ja kirikumuusikud, et Evangeelium võiks olla tõepoolest midagi praktilist, inimest ja kirikut kujundavat, Jumala tõeliseks ja elavaks hääleks meile.

 

UI-st saadavate kiriklike teadmiste ja oskuste kõrval ei saa kuidagi alahinnata vaimulikku mõju ja osadust, mis siinsed õppijad ja õppejõud üksteisele pakuvad. Jah, see vastastikmõju on akadeemiline ja praktiline, kuid eelkõige osaduslik ja usuline. Mäletan hästi enda kogemust, millest on täna enam kui 35 aastat möödas, kui astusin sisse UI uksest, mis toona asus Toomkiriku varjulisel tagaküljel. Jah, mind paelus õppejõudude erudeeritus ning kaasüliõpilaste teadmised ja kiriklikud kogemused, kuid minu jäämisel UI õppijate ridadesse sai ikkagi otsustavaks heade kaaslaste usk, armastus ja osadus. See oli ja jätkuvalt on võimsaks kogemuseks igaühele, keda Issanda on juhtinud meie kooli. Muidugi tingimuseks on avatud hoiak, millega õdede-vendade headust – teoloogiliselt küll täpsemalt: Jumala armu ja headust üksteise kaudu – vastu võtta. Ja samas on see ju täiesti vastastikune, me oleme Jumala armastuse vastuvõtjate ja andjate rollis samaaegselt.

 

UI olemasolu põhjusi on muidugi erinevaid, kuid peamine nendest on ikkagi see, et valmistada vendi-õdesid Issanda tööle. See tähendab kirikutööle, eriti ordineeritud ametis, aga samuti kõikideks nendeks tegevusteks ja kutseteks, mis võimaldavad Kristust ja Tema armu tunnistada ja kuulutada. Võin omast käes öelda, et see töö ei ole kergete killast, kuid võin veelgi kindlama veendumusega öelda, et see on kauneim ja mõtestatuim töö, mida ma tean. Pean silmas siin mõlemat, nii teenimist ordineeritud vaimulikuna, kui teenimist mistahes teistes kiriku teenimisülesannetes. Oluline on, et teeme Issanda tööd, oleme Tema kaastöölised, kasvatame Tema riiki siin maailmas ja toome au Tema nimele. Sellest kaunimat ning vaimselt rahuldust pakkuvamat tööd ole. Just selleks kauniks teenimiseks ettevalmistamiseks on UI.

 

Südamest tere tulemast ja Jumala õnnistust.

+Ove

Rektor

SAMAL TEEMAL